Det vi idag känner som hembygdsgården, lilla skolan på Hällnäset, blev föreningens genom att kommunalfullmäktige i Fjällsjö upplät den vid möte den 28 augusti 1953. Arbetet med att ordna skoljorden, ”lilla skolan” och bryggstugan till hembygdsområde påbörjades den 2 juli 1953.

Hembygdområdet har genom åren tillförts flera byggnader. Idag finns följande byggnader på området:

Hembygdsgården (lilla-skolan); Byggnaden är Bodums första skolhus och blev hembygdsgård 1953. Den nedre botten används som samlings- och serveringslokal. Den övre som tillbyggdes 1910 är nu museum med ett 700-tal föremål från främst 1700-1800-talens tidevarv i Bodums socken.

Hembygdsgården kan du hyra för ev kalas, bröllop eller liknande. Som medlem 1000:- och icke medlem 1500:-

Kvarnen fr. 1700-talet; Hitflyttad från Tannsjö 1955. Kvarnen är skänkt av Kungsgården-Mariebergs AB. Inredd med kvarnbänk, kvarnstenar och kornstut.

Bodstuga fr. 1850-talet; Gåva från Karin och Gottfrid Bergqvist 1957. Bodstugan flyttad från Höga bodar i Bölen.

Scen från 1986; Uppfördes av Bodums Turistförening i samband med Erik Olof Älg-spelet.

Dansbanan fr. ca. 1980; Uppförd av Helge Persson, Sandnäset, Öhn.

Bryggstugan fr. ca. 1915; Uppförd av Helmer Flodin för skollärarens sommarbostad. Här kan man nu själv hyra och baka sitt bröd. Stugan används också som utställningslokal.

Logen fr. 1880-talet; Flyttad från Sandnäset i Öhn 1976. Skänkt av Domänverket och här förvaras nu äldre tiders jordbruksredskap m.m.

Dubbelhärbret fr. 1778; Hitflyttad från 1855 och skänkt av Kungsgården-Mariebergs AB. Föremål som finns förvarade här är äldre tiders slöjdverktyg från skolslöjden och slöjdalster i form av bl.a. laggkärl.

Jordkällaren; Traditionell jordkällare från tiden av skolans tillkomst.

Stora skolan fr. 1906; Skolan uppfördes när ”lill-skolan” inte räckte till. Skolan har genomgått stor inre förändring i nedre plan. Här finns i dag Röda Korsets retrobutik och hembygdsföreningens Stenåldersmuseum. Övre plan har idag samma planlösning som vid uppförandet 1906. Denna byggnad såldes hösten 2019 till Bertil Ingelsson, som renoverar, utvecklar och bygger om till Bodums bed & breakfast.

Dubbelhärbre (årtalet är oklart); Flyttades till hembygdsområdet under tidigare delen av 1980-talet. Det är två mindre härbren som byggts samman till ett dubbelhärbre. Härbrena utgjorde bröllopsgåva till okända personer i Bölen/Orrnäs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s