Det vi idag känner som hembygdsgården, lilla skolan på Hällnäset, blev föreningens genom att kommunalfullmäktige i Fjällsjö upplät den vid möte den 28 augusti 1953. Arbetet med att ordna skoljorden, ”lilla skolan” och bryggstugan till hembygdsområde påbörjades den 2 juli 1953.

Hembygdområdet har genom åren tillförts flera byggnader. Idag finns följande byggnader på området:

Hembygdsgården (lilla-skolan); Byggnaden är Bodums första skolhus och blev hembygdsgård 1953. Den nedre botten används som samlings- och serveringslokal. Den övre som tillbyggdes 1910 är nu museum med ett 700-tal föremål från främst 1700-1800-talens tidevarv i Bodums socken.

Kvarnen fr. 1700-talet; Hitflyttad från Tannsjö 1955. Kvarnen är skänkt av Kungsgården-Mariebergs AB. Inredd med kvarnbänk, kvarnstenar och kornstut.

Bodstuga fr. 1850-talet; Gåva från Karin och Gottfrid Bergqvist 1957. Bodstugan flyttad från Höga bodar i Bölen.

Scen från 1986; Uppfördes av Bodums Turistförening i samband med Erik Olof Älg-spelet.

Dansbanan fr. ca. 1980; Uppförd av Helge Persson, Sandnäset, Öhn.

Bryggstugan fr. ca. 1915; Uppförd av Helmer Flodin för skollärarens sommarbostad. Här kan man nu själv hyra och baka sitt bröd. Stugan används också som utställningslokal.

Logen fr. 1880-talet; Flyttad från Sandnäset i Öhn 1976. Skänkt av Domänverket och här förvaras nu äldre tiders jordbruksredskap m.m.

Dubbelhärbret fr. 1778; Hitflyttad från 1855 och skänkt av Kungsgården-Mariebergs AB. Föremål som finns förvarade här är äldre tiders slöjdverktyg från skolslöjden och slöjdalster i form av bl.a. laggkärl.

Jordkällaren; Traditionell jordkällare från tiden av skolans tillkomst.

Stora skolan fr. 1906; Skolan uppfördes när ”lill-skolan” inte räckte till. Skolan har genomgått stor inre förändring i nedre plan. Här finns i dag Röda Korsets retrobutik och hembygdsföreningens Stenåldersmuseum. Övre plan har idag samma planlösning som vid uppförandet 1906. Där kommer Du i sommar att hitta den nostalgiska utställningen ”Rossön vi minns”. Byggnaden inrymmer även en vacker festlokal på övre plan för uthyrning.

Dubbelhärbre (årtalet är oklart); Flyttades till hembygdsområdet under tidigare delen av 1980-talet. Det är två mindre härbren som byggts samman till ett dubbelhärbre. Härbrena utgjorde bröllopsgåva till okända personer i Bölen/Orrnäs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s